Nyheter


Här kommer det att finnas information om kommande samt avslutade händelser för 
Teknik & Kultur i Finnmarken


Sågendagen 2012 kan du läsa mera om på denna sida  Sågendagen 2012

Sågendagen 2011 kan du läsa mera om på denna sida  Sågendagen 2011


Sågendagen 2010 kan du läsa mera om på denna sida  Sågendagen 2010
 

Teknikmuseet har invigts

Onsdagen den 14 juni-05 var det dags för invigningen av det nya teknikmuseet i Sågen. Till invigningen invi- terades sponsorer, alla som arbetat ideellt på bygget och särskilt inbjudna som hälsades välkomna av ordföranden Malte Eriksson. Därefter fick alla avnjuta en enkel måltid - matjesill med potatis och enbärs-
dricka - varefter det var dags för invigning.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson uttryckte i sitt tal, glädje över att finnmarken nu har fått ytterligare ett muséum att visa kommande generationer varefter han klippte bandet och förklarade muséet invigt.

Därefter berättade Lennart Larsson om museets tillkomst och om de olika föremålens historia.

När visningen var klar var det dags för kaffe och specialkomponerad tårta, dagen till ära. Under kaffet överlämnade Gunnar Magnusson en vacker keramikskål och Vansbro kommuns standar till Sågens By- stugeförening. Från Vansbro kommunbygderåd och Äppelbo Gemenskap överlämnade Mary Bäck en vacker järnbärareskulptur till bystugeföreningen.


Utspisning av gästerna


Gunnar Magnusson klipper bandet


Lennart Larsson guidar gästerna


Mary Bäck håller tal


Vintermarknad

 

Vintermarknaden på finnmarken blev stor succé

 

Vintermarknaden på Finnmarken i byarna Eldforsen, Örskogen, Laxtjärn och Sågen under lördagen 14 februari blev stor succé. Mycket talar för att det kommer att bli en ”Finnmarknad” även nästa vinter. Det var många marknadsbesökare under dagen och de knallar som fanns på plats verkade nöjda eftersom köplusten var stor, bland besökarna. Det vackra vädret med strålande solsken gjorde att många besökte de olika byarna efter riksväg 26.

 

Det serverades ”Finnsoppa” och smörgås på de olika platserna, en egenkomponerad grönsakssoppa med älgkött som fick en strykande åtgång under dagen. Förutom soppan fanns det varm korv, våfflor, kaffe, dricka m.m.

 

Vid Eldforsens Folkets Hus var det många besökare och där såldes förutom finnsoppan hembakat bröd som ganska snart tog slut. Inne i Folkets Hus var det full fart på knallarna , som alla var nöjda med dagen. Här kunde man också tävla i luftgevärsskytte.

 

I Örskogen, vid den nytimrade stugan i södra änden av byn, var aktiviteterna av olika slag i full gång under dagen. Av alla bilar att döma, var tillströmningen av besökare god.

 

Vid Laxtjärn hade Skogsvårdsstyrelsen ett marknadsstånd och många besökare stannade till där. Där fanns också Bengt Nilsson från Fredriksberg som bedömde älghorn. Den varma korven  lät sig väl smaka denna vackra dag.

 

I Sågen hade Sågens Bystugeförening och Byggnadsföreningen Dristig laddat upp för marknaden med förtäringar av olika slag i respektive lokaler. På båda ställena hade marknadsknallarna slagit upp sina stånd, både inne i och utanför lokalerna. Vid de eldkorgar som var utplacerade kunde man värma sig , om man kände för det.

 

På kvällen underhöll eldkonstnären Erik Fält med sin lysande eldshow i mörkret vid gamla idrottsplatsen. Därefter spelade visgruppen Mylla från den riggade scenen på lastbilsflaket, en uppskattad underhållning denna vackra marknadskväll. När musiken hade tystnat vid f.d. idrottsplatsen var det dags för malungs-

bandet Hälges att avrunda marknadsdagen i Byggnadsföreningen Dristigs lokal, f.d. IOGT/NTO.

 
Klicka på bilderna för större bild.
 
 
 
 
 
 

 

Sågendagen 14 juni 2009

”Vi hade i alla fall någorlunda tur med vädret”

 

Trots mycket regnande i omgivningarna förlöpte Sågendagens aktiviteter utan regnskurar. Mestadels lätt duggande var inget som störde dagens program. Regnet kom först till kvällen. De som hade inbjudits att deltaga i arrangemangen kom med sina olika objekt som ställdes upp för att demonstreras under dagen.

Det var Grånäs Ivar Larsson från Dala-Järna med sin gengasdrivna Volvo lastbil och hans gengasdrivna personbil som kördes av Harry Johansson Dala-Järna.

 

Från Älvsjöhyttan kom Staffan Lundaahl med sin bil med egenkonstruerat gengasaggregat.

Lars Steffansson från Örskogen visade upp sin nytillverkade gengasbil av märket Volvo. Ett mycket gediget bygge som fann många beundrare under dagen. Lars hade också med sig en gengasdriven stationärmotor, av märket Volvo, som fick driva en cirkelsåg med vilken han klöv bräder inför publiken. Förutom detta fanns några traktorer med tillbehör. En hembyggd bandtraktor med tillhörande transportvagn, också hembyggd, tillhörande Malte Ericsson fanns på plats. Ett stort intresse visades detta gedigna bygge. Inbjudna yxkastare hade satt upp sina attiraljer där de hugade kunde testa sina kunskaper inom detta gebit.

 

Ett annorlunda inslag var Lennarts militära stabsterrängbil 935 som hade riggats med högantenner. Från denna körde Åke Johansson från Vansbro amatörradio under dagen så att den intresserade kunde se hur denna hobby fungerar. Via kortvåg kan länder över hela världen nås och många har på så sätt fått vänner runt om i världen. Sune Sandström hade kommit från Nås med sin egenkonstruerade liggcykel som demonstrerades.

Från teknikmuseet demonstrerades Brindåstraktorn som med sitt låga tomgångsvarvtal imponerade på åskådarna. ”Träbilen” som nyligen har restaurerats och tillförts museet, kördes runt på gården av Lennart Larsson under ivrigt fotograferande. Flygplanet kunde tyvärr inte tas ut och motorköras på grund av det osäkra vädret.

 

Klockan 15.00 var det dags för den traditionella majstångsresningen som skedde till musik av fiolspelande Gurry Arnadottir och Leo Sydborn från Eldforsen. Willy Gustavsson från Kölaråsen berättade om fäbodliv och dagen till ära hade han med sig en mycket kärvänlig ko som fick beta bakom bystugan.

Vid det vedeldade stekbordet, av militärt ursprung, stod Stefan Steffansson och stekte hamburgare. Där fanns också varm korv och dricka att köpa för den som var sugen på detta. Stefan och hans medhjälpare höll till under det provisoriska regnskyddet som hade satt upp. Inne i bystugan förevisade Nils Eskilsson de geologiska samlingarna och i kaffeserveringen kunde man vila benen en stund, dricka kaffe och titta på filmen om teknikmuseet. Där hade också de duktiga folkraceförarna Patrik och Linus Albinson dukat upp en enormt stor prissamling. På gården förevisades två av deras bilar.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att dagen var lyckad, trots frånvaro av sol och värme, samtidigt som vi har fått nödvändiga indikationer på upplägget av framtida Sågendagar.

Lennart Larsson

 
Några bilder från Sågendagen
Klicka på bilderna för större bild
 
Majstångsresning Två glada fiolspelare underhåller  Med Lennarts militärbil stabsterrängbil
kördes amatörradio
     
     
Stabsterrängbilens radioutrymme  Museets traktor från Brindåsen  Grånäs Ivar Larssons
gengasdrivna personbil
 
     
     
Stefan Steffansson steker
hamburgare
 
Lennart Larsson defilerar med
hembygd MC-bil
 
Grånäs Ivar Larssons
gengaslastbil
 
     
     
Patrik och Linus Albinsson
visade priser från Folkrace
 
Rykande uppstartning
av gengasbilar
 
Lars Steffanssons gengassåg
i arbete