Geologisk fakta


DÖDA FALLET

Den 6 juni 1796 kom Magnus Huss att spela huvudrollen i det drama som gjorde att Ragundasjön försvann. Huss var en köpman från Sundsvall och han fick i uppdrag att göra en flottningsränna förbi den 30 meter höga Storforsen. I cirka 2 års tid pågick arbetet. Men vårfloden blev väldigt stark detta år och den 27 km långa Ragundasjön fylldes till brädden och en ny älvfåra bildades genom att vattnet skar igenom en grusås. På fyra timmar tömdes sjön. Dess botten blev till bördig åkermark. Storforsens döda fall är en turistisk naturupplevelse i våra dagar. Det finns särskilda utsiktspunkter, exempelvis Herkules gruva. Träbroar och gångar gör att man lätt kommer nära formationerna som älven i forna dagar har skapat.

Huss blev "Vildhussen" och han blev allmänt avskydd bland befolkningen, men en ny flottningsränna fick han gjord. Året efteråt drunknade han när hans båt välte under en färd på Indalsälven. Ryktet gick att folk hade gömt årorna och styrt ut båten.
I början av juli har man teaterföreställningar om detta drama. Publiken får då sitta på en läktare som vrids runt 360 grader under spelets gång.

 

KING CHULALONGKORNS MEMORIAL

Thai-paviljongen i Utanede byggdes till minne av den siamesiske kungens resa på Indalsälven 1897. 
Han var en älskad kung i sitt land som genomförde en del förändringar i sitt land. Bland annat avskaffade han slaveriet och månggiftet. Därför företog han resor till olika länder för att uppleva hur andra människor levde. Kung Oskar den andre bjöd in honom till Sverige för att ge mera glans åt den stora utställningen som var ett sätt att fira den svenske kungens 25-åriga regeringstid.
Chulalongkorn och hans tre söner reste längs Ångermanälven upp till Sollefteå.
Där hade man prytt hotellet med massor av blommor som prinsarna kastade ut till sina beundrare. 
Därefter tog de sig med häst och vagn till Ragunda och Indalsälven.

Paviljongen började byggas 1997. Man hade samlat ihop medel i både Thailand och Sverige och nuvarande kungen i Thailand sände dit några av sina hantverkare. 7 miljoner delar forslades till Sverige och sammanfogades. Utanför finns en park där man kan ströva omkring, där finns exotiska växter och platser för meditation m.m.